Warzywa i owoce, oleje, kozie sery, wędliny, miody czy wiejskie chleby na zakwasie – miedzy innymi w takie produkty będzie się można zaopatrzyć podczas zbliżającego się Targu Regionalnego w Tarnowie. W najbliższą niedzielę przy ulicy Giełdowej 15 od godziny 9 będzie można przyjść, porozmawiać z rolnikami, kupić produkty wprost od producenta oraz zapoznać się nieco z tematyką Zero Waste.

targ

Od październikowej edycji organizator, czyli Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A., przyłącza się do kampanii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Nie marnuj żywności – szkoda planety!” upowszechniającej zasadę 4P – planuj, przechowuj, przetwarzaj, podziel się. Jej celem jest popularyzacja wiedzy na temat przeciwdziałania marnowaniu żywności. Zaplanowano w związku z tym na targu konkurs dla dzieci i młodzieży, podczas którego uczestnicy będą mieli okazję pochwalić się swoimi pomysłami na niemarnowanie żywności.

Organizator zachęca także do robienia selfie na targu z kupionym lub ulubionym produktem.

Przy Giełdowej 15 będzie można zaopatrzyć się w wędliny, pierogi, produkt garmażeryjne, oleje, musztardy, wyroby z lawendy, chleby, soki, przetwory, miody, kawę, herbatę, kiszonki, ocet, sery, maści, syropy i nalewki, desery, prołzioki, jajka, przyprawy, produkty z róż, grzyby, marynaty, domowe wypieki i słoneczniki.

Targ potrwa od godziny 9 do 14.

(mt)