Powiat Tarnów: Tak smakuje w Zgłobicach - udana impreza kulinarna na rozpoczęcie wakacji

2 min czytania

Roladki w kapuście, rogale stróskie z farszem z fasoli, pierożki pieczone ze szpinakiem, czerwoną kapustę z młodą wieprzowiną oraz dembleński bigos w chlebie - te i inne regionalne przysmaki skosztować można było w podtarnowskich Zgłobicach, gdzie na rozpoczęcie wakacji odbyła się duża kulinarna impreza rodzinna Małopolski Festiwal Smaku”. Zorganizowana została przez Województwo Małopolskie.

Tak dużego i udanego wydarzenia kulinarnego z udziałem producentów regionalnych i tradycyjnych przysmaków dawno w regionie tarnowskim nie było. Koła Gospodyń Wiejskich częstowały potrawami przyrządzonymi zgodnie z lokalnymi recepturami, można było za darmo degustować dania gorące, pierogi, ciasta czy napoje.

Była przygotowana strefa zabaw dla dzieci, przeprowadzane były konkursy z nagrodami, uczestniczyć można było w warsztatach kulinarnych, a także obserwować pokazy gotowania na żywo w wykonaniu Andrzeja Polana , autora popularnych programów gastronomicznych. - Mamy dziś w Zgłobicach najlepsze potrawy, bo przygotowane zostały przez najlepsze w regionie Koła Gospodyń Wiejskich. Miło jest wrócić do smaków z dzieciństwa, bo kojarzą się z domem, z ciepłem, z wszystkim tym, co najpiękniejsze. I pamiętajmy, że jesteśmy z Małopolski, a zatem na polu smakuje lepiej - powiedziała otwierając wydarzenie Anna Pieczarka z Zarządu Województwa Małopolskiego, która też wcześniej zapraszała na Małopolski Festiwal Smaku” mieszkańców regionu tarnowskiego.

Satysfakcji z dwóch powodów nie ukrywał Wójt Gminy Tarnów Grzegorz Kozioł. Po pierwsze, że w jego gminie odbywa się tak duża małopolska impreza, a po drugie, że jest ona na terenie w Zgłobicach, który samorząd po latach ponownie odzyskał, odkupując od spadkobierców rodziny Marszałkowiczów. - Cieszę się, że możemy znowu spotykać się na tak dużych wydarzeniach w Zgłobicach i możemy smakować tego, co przed laty przygotowywały nasze babcie i prababcie - stwierdził Grzegorz Kozioł.

W Zgłobicach samorząd Powiatu Tarnowskiego reprezentował Etatowy Członek Zarządu - Tomasz Stelmach. Jury pod przewodnictwem Anny Pieczarki oceniło przygotowane potrawy - do konkursu można było zgłosić tylko jedną. Pierwsze miejsce wśród tych, którzy częstowali tradycyjnymi i regionalnymi specjałami przyznało Kołu Gospodyń Wiejskich w Joninach za prawdziwe jonińskie pierogi z dziczyzną, kapustą i prawdziwkami”. Wyróżnienia KGW w Jodłówce-Wałkach za Paciarkę Baby Jagi”, KGW w Brzozowej za Parzaki” czyli drożdżowe ciasto z różą parzone na parze i KGW Pełna Chata” z Rzuchowej za pasztet z cukinii.

W gronie wystawców pierwsze miejsce przyznano firmie rodzinnej Lato w słoiku” z Wadowic za pyszne konfitury owocowe. Wyróżnienia - winnicy Dąbrówka” z Dąbrówki Szczepanowskiej oraz gospodarstwu agroturystycznemu Błaszczyków z Olszanej za piernik z zagęszczonym sokiem z czarnej porzeczki.

Starostwo Powiatowe w Tarnowie, powiat.okay.pl, powiat.okay.pl/index.php/aktualnosci/3947-tak-smakuje-w-zglobicach-udana-impreza-kulinarna-na-rozpoczecie-wakacji

Autor: krystian