Karol Wajda, uczeń trzeciej klasy technikum w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie jest jedynym przedstawicielem szkół gastronomicznych z Polski południowej uczestniczącym w zajęciach Akademii Mistrzów Smaku.

Karol Wajda

Dwudziestka czwórka studentów Akademii wybrana została w procesie szkolnych pre-eliminacji, a następnie poddana egzaminom wstępnym: ustnym oraz pisemnym. Program zajęć w roku akademickim 2022/23 obejmował 15 całodniowych warsztatów kulinarnych – trzy jeszcze przed uczestnikami - oraz dodatkowy warsztat on-line. Każdy z nich składał się z warsztatu kulinarnego (6 godzin) z dwoma trenerami Akademii, a także dwugodzinnego wykładu z ekspertem.

Studenci Akademii mieli również możliwość uczestniczenia w największych i najbardziej prestiżowych realizacjach cateringowych, będących oprawą spektakularnych eventów, gali, bankietów i konferencji. Zapraszani byli na nie najlepsi uczestnicy, w tym Karol Wajda, biorący udział w mających miejsce w Krakowie i w Warszawie eventach Smakki, Expo oraz Made by Restaurant.

- Dwa, trzy wyjazdy w miesiącu to nie tylko duży koszt finansowy ponoszony przez rodziców, ale również duży wysiłek fizyczny samego Karola. Nieraz musiał on być praktycznie 24 godziny na nogach, a następnie wrócić do szkoły. Mimo tego zdołał uzyskać średnią ocen 4.0, za co należy mu się duży szacunek. Jego udział w tegorocznej edycji Akademii Mistrzów Smaku daje w przyszłym roku większe szanse na zakwalifikowanie się do niej innych uczniów naszej szkoły – mówi nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w ZSEG, Elżbieta Teper.

(sm)

Fot. www.akademiamistrzowsmaku.pl