Czym są wędliny naturalne?

Trudno w obecnych czasach o zdrową żywność, w której nie znajdziemy chemii, która jest tak szeroka używana w spożywczym przemyśle. Cały czas słyszymy o przetwarzaniu żywności oraz o skutkach szkodliwych tego właśnie procesu. Z tym problemem szczególnie spotykamy się podczas produkcji wyrobów mięsnych.

Stop antybiotykom i innym substancjom

Większość produktów przez nas kupowanych jest niestety nafaszerowanych antybiotykami, jak i także innymi szkodliwymi substancjami. Poza tym większość masy produktu stanowi woda czy też wypełniacze, a nie mięso. Świadomość ludzi rośnie ciągle i się starają wybierać na swój stół wędliny naturalne, w których wypełniaczy i związków chemicznych nie należymy.

Masarnia dobrej jakości oferuje wędliny naturalne, które są produkowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Są one pozbawione sztucznych dodatków, konserwantów oraz także polepszaczy smaków, które dla naszego zdrowia są szkodliwe. Poza tym mamy pewność, że mięso wykorzystanie nie jest modyfikowane genetycznie, jak w przypadku wędlin, które są produkowane masowo. Wędliny naturalne mają w sobie zawartość stuprocentową mięsa, czego o masowych produkcjach nie możemy powiedzieć.

Do konserwacji jest używana sól naturalna, a nie chemiczne substancje jak chociażby sorbinany. Warto także zauważyć, że mięso pochodzi jedynie od sprawdzonych hodowców, którzy nie stosują antybiotyków czy też hormonów, które powodują szybki oraz nienaturalny przyrost masy u zwierząt. Poza tym są one karmione paszą zdrową, jak i także ekologiczną. W przypadku wędlin, które są wyrabiane w naturalny sposób, podczas obróbki stara się je pozbawiać możliwie jak najwięcej wody. W ten właśnie sposób otrzymujemy masę realną mięsa, a nie zwiększoną poprzez spore ilości wody, które są w nim zawarte.

W jaki sposób rozpoznać mięso naturalnego pochodzenia?

Wiele osób ma wątpliwości jaki rozpoznać mięso naturalnego pochodzenia? Otóż ono zawiera oznaczenia specjalne certyfikatów, które potwierdzają hodowlę ekologiczną oraz do tego produkcję. W składzie nie znajdziemy jakichkolwiek substancji szkodliwych. Musimy także wspomnieć, że wędliny naturalne kosztują zwykle więcej niż te, które są pochodzenia z masowej produkcji.

Możemy wyliczać tak naprawdę bardzo dużo zalet, które za sobą niesie wybór wędlin naturalnych. Mowa tutaj o zapachu czy też smak. Z nich najważniejszą jest brak jakiejkolwiek chemii, stabilizatorów czy też wypełniaczy smaku, które są niezmiernie szkodliwe dla naszego zdrowia. Warto zatem się zastanowić podczas dokonywania jego zakupu nad tym czy wolimy więcej zapłacić i być pewnym, że jest to jest naturalny oraz pełnowartościowy mięsny produkt, czy też jednak niska cena nas przyciąga na tyle, aby wybrać ten gorszy jakościowo z produkcji masowej zawierajmy dosyć niebezpieczne chemiczne substancje.

Gdy już raz znajdziemy masarnię, która oferuje produkty wysokiej jakości, jak np. swojskie wędliny z Dębiny, to trzymajmy się jej, ponieważ trudno jest o punkty, które mają sprawdzony towar, do którego nie sposób się przyczepić.