Tradycyjnie, w ostatni czwartek miesiąca (26 października), w Mościckim Centrum Medycznym odbędzie się kolejne z cyklu edukacyjnych spotkań promujących zdrowie. Jego tematem będzie żywienie w chorobach onkologicznych.
Problematykę wspomagania terapii dietą nie tylko podczas jej trwania, ale i po zakończeniu omówią dietetyczka Małgorzata Zyder oraz pielęgniarka Katarzyna Srebro. Spotkanie w sali konferencyjnej MCM przy ul. Kwiatkowskiego rozpocznie się o godz. 16.
Dietoterapia powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta. Właściwa kompozycja diety wpływa na zmniejszenie ryzyka pogorszenia stanu odżywienia chorego, wzmacnia odpowiedź układu odpornościowego, zmniejsza występowanie skutków ubocznych leczenia oraz zwiększa efektywność stosowanej terapii.
Podstawowym źródłem energii powinny być produkty zbożowe (pieczywo, płatki zbożowe, kasze, ryż), różnokolorowe warzywa i owoce. Ze względu na większą mobilizację układu odpornościowego oraz konieczność odbudowy uszkodzonych podczas leczenia komórek zwiększa się w tym okresie zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko. Jego źródłem są: mięso, ryby, jaja, produkty mleczne. Dietę należy uzupełniać także w zdrowe tłuszcze, których dostarczą oleje roślinne, ryby morskie, orzechy, nasiona, kakao, awokado. W trakcie leczenia przeciwnowotworowego zaleca się ograniczyć spożycie węglowodanów prostych, gdyż mogą stanowić źródło energii dla wzrostu guza.
Najbardziej cenione ze względu na dużą zawartość dobroczynnych i antyrakowych substancji są jeżyny, truskawki, jagody, borówki, czarne porzeczki i aronia. Jednak nie w przypadku wszystkich chorób można je spożywać. Nie więcej niż 10 proc. energii powinno pochodzić z cukrów prostych, które znajdują się głównie w słodyczach, owocach i cukrze stołowym.
(sm)