Czy wiesz, że o zaletach uprawy roślin wysokobiałkowych już w starożytności pisał sam Marek Terencjusz? Oczywiście na jego pismach nie opieramy zalet bobowatych grubonasiennych pastewnych pasz. Dawniej, zaraz po zbożach, rośliny wysokobiałkowe były głównym elementem diety ludzi zamieszkujących obszary śródziemnomorskie.
W dobie, kiedy troszczymy się o środowisko naturalne i chcemy ograniczyć importowaną soję w paszach dla zwierząt, promujemy hodowlę roślin wysokobiałkowych. Nic jednak dziwnego — daje ona bowiem wiele korzyści.
Bobowate grubonasienne rośliny — dlaczego warto je uprawiać?
Uprawa roślin bobowatych grubonasiennych daje wiele korzyści, zarówno pod względem gospodarczym, jak i ekonomicznym oraz przyrodniczym. Przyjrzyjmy się im.
Rośliny strączkowe, czyli bobowate pozytywnie wpływają na produkcyjność gleby i jej żyzność. Wszystko dzięki temu, że asymilują azot atmosferyczny i tym samym poprawiają jego bilans. Jako rolnik nie ponosisz kosztów związanych z nawożeniem azotowym dla roślin bobowatych. Natomiast podczas uprawy roślin następczych możesz zastosować mniejsze ilości azotu z nawozów mineralnych.
Kiedy zdecydujesz się na uprawę roślin bobowatych, możesz starać się o dopłaty bezpośrednie z wyszczególnieniem na ziarno oraz pastewne.
Rośliny strączkowe są bogate w białko, więc stanowią wysokoodżywczą paszę dla zwierząt. Często w rodzimych gospodarstwach zastępują one importowaną soję. Bobowate grubonasienne uwalniają trudno dostępne związki wapnia oraz fosforu. Ich głęboki system korzeniowy sprawia, że pobierają one składniki pokarmowe z głębszych warstw gleby. Uprawiając rośliny wysokobiałkowe, przyczyniasz się do zwiększenia zawartości substancji organicznej w glebie (następuje poprawa jej właściwości fizycznych). Ponadto rośliny bobowate są fitosanitarne, czyli zapobiegają rozprzestrzenianiu się chorób podstawy źdźbła.
Bobowate grubonasienne pastewne pasze nasycone białkiem o wysokim dofinansowaniu, czyli pożywienie zwierząt hodowlanych
Bobowate grubonasienne pastewne pasze nasycone białkiem o wysokim dofinansowaniu to ważny komponent żywności zwierząt hodowlanych. Ze względu na swój skład — są bogate w białka i aminokwasy — mogą stanowić zamiennik śruty sojowej w mieszankach dla trzody chlewnej. Nie powinieneś ich jednak traktować jako jedynego oprócz zbóż składnika białkowego paszy. Nie u wszystkich grup żywieniowych rośliny bobowate pokryją zapotrzebowanie na białko strawne i aminokwasy egzogenne. Bywa, że konieczny jest inny dodatek paszy białkowej lub aminokwasów syntetycznych.
Nasiona roślin bobowatych grubonasiennych traktuje się jako paszę białkową dla trzody chlewnej. Jednak zawartość białka i aminokwasów w poszczególnych gatunkach roślin bobowatych grubonasiennych znacząco się różni. Przykładowo groch zawiera duże ilości lizyny, z kolei w łubinie jest jej najmniej. W połączeniu ze zbożami rośliny bobowate grubonasienne uzupełniają skład aminokwasowy białek. Taka mieszana pasza ma wtedy większą wartość biologiczną.
Nasiona grochu — najbardziej bezpieczne spośród nasion bobowatych grubonasiennych
Nasiona grochu są najbardziej popularne i także najbardziej bezpieczne spośród nasion bobowatych grubonasiennych. Na przykład groch biały (zawiera najmniej tanin) można stosować do żywienia wszystkich grup wiekowych trzody chlewnej. Pamiętaj jednak, że nie jest wskazany dla bardzo młodych zwierząt ze względu na obniżoną tolerancję skrobi. Prosięta cechuje wysoka wrażliwość przewodu pokarmowego na obecność cukrów niestrawionych w jelicie cienkim. Z kolei groch kolorowy, czyli peluszka jest gorzej strawny. Wykorzystuj go głównie jako paszę dla tuczników.
Bobik
Nasiona bobiku zawierają około 26% strawnego białka (występuje w nim niedobór aminokwasów siarkowych oraz fenyloalaniny i histaminy). Bobik najczęściej stosuje się w żywieniu tuczników, jednak jego udział w dawce pokarmowej nie może przekraczać 30%.
Łubin
Aby uzyskać paszę, najczęściej uprawia się łubin żółty, wąskolistny i biały. Ziarna łubinu są bogate w białko (w odmianie pastewnej znajduje się go aż 40%), a jego wartość jest wysoka. Nasiona łubinu są bogate w tłuszcze i włókna. Warto jednak zaznaczyć, że w skład włókna wchodzi dużo celulozy, a mało ligniny. Ziarna łubinu charakteryzują się wysoką strawnością, zawierają także więcej cennego magnezu, wapnia i siarki.
Dofinansowanie uprawy roślin bobowatych grubonasiennych
Kiedy zdecydujesz się na uprawę niektórych roślin bobowatych grubonasiennych, uzyskasz dofinansowanie, które poprawi Twój rolniczy budżet. Dopłata obejmuje takie rośliny jak:
- groch siewny,
- peluszka,
- soja zwyczajna,
- bobik,
- łubin (biały, wąskolistny, żółty).
Według zasad, które ustalił resort rolnictwa, dotacje przyznaje się rolnikowi na powierzchni nie większej niż 75 ha i nie mniejszej niż 0,1 ha. Dotyczy ona jednak tylko uprawy roślin pastewnych.
Uprawiając rośliny bobowate grubonasienne, przyczyniasz się do różnicowania plonów. Spełniasz również obowiązek zachowania trwałych użytków zielonych.
Już teraz podejmij wyzwanie i sięgnij po rośliny wysokobiałkowe. To przyszłość polskiego rolnictwa i rodzimej gospodarki.
Sprawdź naszą ofertę na stronie https://www.sowul.pl/oferta-bobowate/