O tym, jak nie marnować jedzenia i ograniczyć produkcję nadmiernej ilości opakowań będzie można dowiedzieć się na pierwszym świątecznym jarmarku Zero Waste. Będzie to również okazja do spróbowania przysmaków i trunków pochodzących od lokalnych producentów, a także zakupić ozdoby lub upominki pod choinkę. Kiermasz odbędzie się w piątek, 18 grudnia na pl. Kazimierza Wielkiego w godzinach od 14 do 19.

zero waste jarmark

Na stoiskach zaprezentują się m.in. winiarz Robert Beściak z Winnicy Dąbrówka, pszczelarz Antoni Marcinek z Pasieki Antoniego, a z burakami i innymi warzywami na świąteczny stół z gospodarstwa ekologicznego zaprezentuje się Jan Czaja. Ponadto gościć będą wystawcy z ozdobami ludowymi, rękodziełem świątecznym i innymi produktami rzemieślniczymi. Z kolei na stoisku Doroty Pacanowskiej będą wystawione ozdoby ze śmieci, które dostały „drugie życie”.

Podczas jarmarku odbędą się także warsztaty, jak kupować i gospodarować w myśl zasady zero/less waste. Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA przedstawi ideę zero waste, czyli jak chronić wszystkie zasoby poprzez odpowiedzialną produkcję, konsumpcję, ponownie je wykorzystywać i odzyskiwać wszystkie produkty, opakowania i materiały. Innymi słowy, jak w prosty sposób możemy dać odpadom „drugie życie”.

Wydarzenie będzie organizowane przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA we współpracy z Tarnowskim Centrum Informacji w ramach realizacji projektu „BIO MIASTA i ich ekologicznie świadomi mieszkańcy”. Jest ono kolejnym elementem większej inicjatywy, w ramach której przewidziano też m.in. przygotowanie kryteriów certyfikacji gmin pod kątem uzyskania certyfikatu „BIO MIAST”. Projekt ma również przyczynić się do wzrostu wiedzy na temat sposobów ograniczania ilości wytwarzanych śmieci czy znaczenia lokalnie produkowanej żywności.

Jarmark odbędzie się przy zachowaniu rygorów sanitarnych i stosownego bezpieczeństwa w związku z obecną sytuacją w czasie pandemii COVID-19.

 

(pm)