UM Tarnów: Rzeźby w warzywach i owocach, czyli carving po tarnowsku
Wyrzeźbić kwiat w kalarepie to nie lada sztuka. Ale do stworzenia na arbuzie wizerunku Pałacu Sanguszków potrzeba już sporych zdolności. Takimi umiejętnościami może pochwalić się uczeń z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych, Dawid Lisak, który zajął pierwsze miejsce w dyscyplinie carving w konkursie WorldSkills2020.
Podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się krajowe finały w konkurencjach powiązanych z szeroko pojętą gastronomią: gotowaniem, cukiernictwem, serwisem i carvingiem. To w tej ostatniej zwyciężył uczeń z trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych z ZSEO w Tarnowie.
Dawid Lisak zaprezentował m.in. pracę z wykonanymi z buraków i kalarepy elementami kwiatowymi oraz wyrzeźbionym w arbuzie Pałacem Sanguszków. Jego dzieła zwróciły uwagę sędziów oraz uczestników, którzy robili sobie z nimi zdjęcia.
Tarnowski uczeń był jedynym przedstawicielem Małopolski podczas konkursu.
Urząd Miasta Tarnowa, tarnow.pl/Dla-mieszkancow/Aktualnosci/Miasto/Rzezby-w-warzywach-i-owocach-czyli-carving-po-tarnowsku
Autor: krystian