Szykujesz się na przedświąteczne zakupy? Jeśli tak, warto wybrać się w tę niedzielę, 10 kwietnia na Targ Wielkanocny, który odbędzie się przy ul. Giełdowej. Nie zabraknie przysmaków od lokalnych rolników, specjałów kuchni ukraińskiej oraz warsztatów pisankowych.
Sprzedawców będzie można spotkać od godz. 9 do 15 przy ul. Giełdowej 15. Na targu będzie możliwość zakupić: chrupiący chleb na zakwasie, podhalańskie sery, najzdrowszy nabiał, domowe przetwory – konfitury i kiszonki, mięsa i wędliny bez konserwantów, polskie miody, wypieki na świąteczny stół, dania rybne przygotowane ze świeżego karpia z Przyborowa, ekologiczne kosmetyki, naturalne soki, oliwy, octy, warzywa i owoce oraz świąteczne dekoracje.
Podczas wydarzenia zostanie przeprowadzona degustacją ukraińskich potraw. – To przedświąteczne spotkanie w założeniu miało przybliżyć uroczystą atmosferę i umożliwić zrobienie zakupów na wielkanocny stół. Jednak wydarzenia ostatnich tygodni – atak Rosji na Ukrainę i fala uchodźców poszukujących w Polsce schronienia – sprawiły, że postanowiliśmy wykorzystać Targ Regionalny jako okazję do promocji kuchni ukraińskiej – wyjaśnia Katarzyna Pasula z TARR. Degustacja zostanie przygotowana przez przebywające w Tarnowie od początku konfliktu zbrojnego obywatelki zza wschodniej granicy. W menu znajdą się m.in.: barszcz ukraiński, pielmieni, szuba, różnego rodzaju pierogi i naleśniki.
W niedzielę będzie też okazja, by wziąć udział w warsztatach zdobienia pisanek. Poprowadzi je Dorota Pacanowska, tarnowska plastyczka. Zajęcia skierowane są do dzieci. Warsztaty zaplanowano w godz. od 10 do 12.
Organizatorem targu jest Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego.
(ww)