Spotkanie z kuchnią ukraińską, typowo wielkanocne smaki, produkty najwyższej jakości od lokalnych rolników – tak zapowiada się najbliższy Targ Wielkanocny w Tarnowie. Odbędzie się w niedzielę, 10 kwietnia od godz. 9 do 15 przy ul. Giełdowej.
To już kolejny targ regionalny organizowany przez Tarnowską Agencję Rozwoju Regionalnego. Jak zapowiadają inicjatorzy wydarzenia, jest to okazja do nabycia wysokiej jakości produktów od lokalnych rolników i producentów oraz powrotu do smaków z dawnych lat.
Podczas wydarzenia zostanie przeprowadzona degustacją ukraińskich potraw. – To przedświąteczne spotkanie w założeniu miało przybliżyć uroczystą atmosferę i umożliwić zrobienie zakupów na wielkanocny stół. Jednak wydarzenia ostatnich tygodni – atak Rosji na Ukrainę i fala uchodźców poszukujących w Polsce schronienia – sprawiły, że postanowiliśmy wykorzystać Targ Regionalny jako okazję do promocji kuchni ukraińskiej – wyjaśnia Katarzyna Pasula z TARR. Degustacja zostanie przygotowana przez przebywające w Tarnowie od początku konfliktu zbrojnego obywatelki zza wschodniej granicy. W menu znajdą się m.in.: barszcz ukraiński, pielmieni, szuba, różnego rodzaju pierogi i naleśniki.
Ponadto na targu będzie można zakupić: chrupiący chleb na zakwasie, podhalańskie sery, najzdrowszy nabiał, domowe przetwory – konfitury i kiszonki, mięsa i wędliny bez konserwantów, polskie miody, wypieki na świąteczny stół, dania rybne przygotowane ze świeżego karpia z Przyborowa, ekologiczne kosmetyki, naturalne soki, oliwy, octy, warzywa i owoce oraz świąteczne dekoracje.
(ww)